top of page
Writer's pictureAretian

Article: Esplugues–Barcelona Innovation District: the Rising Phoenix of the Barcelona Metropolitan Region


Article by Mayor of Esplugues (Barcelona) Pilar Díaz and Ramon Gras, CEO and CoFounder at Aretian (Catalan)

Aretian Urban Analytics and Design: Esplugues-Barcelona Innovation District Masterplan


Esplugues està duent a terme la tercera gran transformació de la ciutat des de la recuperació dels ajuntaments democràtics. En la dècada dels 80, l’Ajuntament es va centrar en les infraestructures urbanes més bàsiques. Posteriorment va arribar el moment d'implantar i consolidar equipaments i serveis públics, i actualment impulsa la tercera gran transformació: consolidar una economia productiva local basada en el talent i el coneixement.


Esplugues té a les seves mans contribuir decisivament a fer realitat el projecte urbanístic i d’impuls de l’economia del coneixement més important de la regió metropolitana de Barcelona per a les properes dècades: el districte d’innovació d’Esplugues – Porta Diagonal

D’una banda, el model urbanístic concebut en el context del Pla General Metropolità de 1976 ha quedat plenament obsolet: les actuacions planificades a mitjans dels anys setanta han quedat àmpliament superades per la realitat, i la societat barcelonina i catalana han de fer front a reptes que no recull l’actual planejament.


Un dels principals és dibuixar les línies mestres d’un urbanisme que contribueixi a impulsar l’economia del coneixement per generar llocs de treball qualificats i oportunitats vitals per a les generacions actuals i futures. Precisament Esplugues és una de les ciutats catalanes més avançades en aquest impuls, on el planejament estratègic ja està esdevenint una realitat.


D’altra banda, els vells mètodes de planejament i disseny urbanístic arrossegats estèrilment durant anys han perdut la capacitat de resoldre satisfactòriament els problemes del segle XXI. Han engendrat nombroses actuacions de qualitat discutible i suposen un llast de cara a donar respostes adequades amb un urbanisme bell que afavoreixi el dinamisme econòmic, la prosperitat i la interacció social fèrtil entre la ciutadania, elevant així la qualitat de vida de la comunitat.


Esplugues Barcelona Innovation District Aretian Harvard Ramon Gras Céleste Richard Gauthier Fernando Peyton Boston

Aretian Urban Analytics and Design: Esplugues-Barcelona Innovation District Masterplan - Innovation Center


Feliçment, els avenços teòrico-pràctics assolits en els últims anys en el camp de la ciència de les ciutats permeten superar aquest estancament de l’urbanisme clàssic. Esplugues ha trencat l’estancament metodològic i conceptual que fins ara ha afectat el desenvolupament de l’àrea metropolitana de Barcelona, i traça una visió de disseny urbanístic que estimula l’economia del coneixement. Amb aquest objectiu, l’Ajuntament elabora el Masterplan del Districte d’Innovació d’Esplugues – Porta Diagonal dissenyat al Harvard Innovation Lab.


El perímetre del districte d’innovació confirma una sort d’au fènix, potencial símbol del renaixement de les ciutats i d’impuls d’una visió metropolitana que entengui el territori com un sistema complex, més enllà de les divisions administratives. L’àmbit territorial que arrenca al barri de Finestrelles d’Esplugues, enllaçant amb l’àrea contigua de Barcelona i l’Hospitalet, i que passa per Ca n’Oliveres, Can Vidalet, Can Clota, i Can Cervera, constitueix l’espai urbà més ben ubicat de tot Catalunya per articular espais de col·laboració entre grans institucions acadèmiques com la UB, la UPC, IESE o Esade, i la concentració més important d’hospitals de recerca de Catalunya, per galvanitzar el talent local i atraure el talent de persones altament qualificades d’arreu del món. És per això que Esplugues forma part del Bioclúster d'Innovació i Salut, un dels més importants d’Europa.


Aretian Urban Analytics and Design: Esplugues-Barcelona Innovation District Associated Research Centers


Cal canviar el paradigma i concebre l’urbanisme com un art i alhora com una ciència, que ens ha de permetre harmonitzar els diagnòstics territorials més avançats, a la llum de la teoria de xarxes, amb la visió de disseny que integri bellesa i funcionalitat al servei de la ciutadania.

L’anàlisi territorial, fonamentat en dades empíriques, ha revelat que el districte d’innovació d’Esplugues té l’oportunitat d’atraure en els propers anys més de 52.000 llocs de treball, entre els que s’hi desplaçaran (la ubicació del Nou Hospital Clínic a les actuals pistes esportives de la UB, l’ampliació de l’hospital de Sant Joan de Déu, la localització de companyies farmacèutiques i biomèdiques líders a escala global, entre altres intervencions estratègiques) i els que s’hi poden generar, si s’integra el millor del know-how col·lectiu amb el nou impuls que aporten les startups més prometedores i les companyies tecnològiques locals amb més futur.


A Esplugues, en concret, s’han creat les condicions per esdevenir un ecosistema de l'economia del coneixement fonamentat en quatre àmbits: el mèdic i farmacèutic, el de la nutrició i l’esport, el de la tecnologia urbana, i el de la Intel·ligència Artificial i tractament de dades. L’articulació dels quatre ecosistemes que enllacin, de manera deliberada, la recerca teòrica, la pràctica, els centres d’innovació, les incubadores d’startups, els espais de coworking, i les oficines i laboratoris de companyies tractores permetrà un fet quasi insòlit actualment: el trànsit exitós a través de les set fases de la innovació i la generació d’efectes multiplicadors: noves companyies, productes i serveis altament sofisticats, la consolidació de cadenes de valor de referència mundial, i l’esclat de llocs de treball de qualitat que oferiran una sortida al talent local d’Esplugues i de més enllà.


Tenim l’oportunitat i la determinació de constituir a Esplugues el primer ecosistema innovador madur de Catalunya, revolucionant la manera de concebre l’urbanisme. Albirem una nova concepció del treball on Esplugues, Barcelona, i amb elles el país, puguin competir amb les ciutats globals més dinàmiques de tu a tu, esdevenint una referència a imitar arreu del món.

Els beneficis d’apostar per l’economia del coneixement repercutiran en tota la ciutat i en la millora de la vida de veïns i veïnes, mitjançant millors serveis públics, més qualitat de vida i més oportunitats per a tothom. Tenir clar el projecte de ciutat és clau per avançar. Per això Esplugues avança imparable.


Current conditions of the Esplugues-Barcelona Innovation District Masterplan


Masterplan Conceptual Vision for the Esplugues-Barcelona Innovation District (Aretian)

113 views
bottom of page